Baromfik

Ausztralorp  kék kakas

Ausztralorp  kék tojó

Az australorp tyúkfajtát 1920 környékén tenyésztették ki Ausztráliában.

A fajtát azért tenyésztették ki, hogy ezzel egy többhasznú házityúk fajtát kapjanak. Jó hústyúkok, magas húsminőséggel, ugyanakkor jó tojáshozamúak. Az Ausztráliában lévő házityúkokat Angliából származó orpingtonokkal párosítottak. Az utódokat már australorps néven emlegették. A jó tulajdonságai miatt hamar híre ment és 1925-ben az amerikaiak exportálták Ausztráliából és tovább tenyésztették, „fejlesztették”. Németországi újságokban már 1930-ban lehetet róla olvasni, de csak 1950-ben lehetett kiállításon is megfigyelni. Németországba főleg tenyésztojásokat importáltak amerikai gazdasági telepekről.

Teste kissé megnyúlt. Háta széles. Farktolla közepesen hosszú. Melltájék is széles, telt tollazatú. Fej közepes méretű, széles. Arca piros, goromba. Szemek sötétbarnák. Csőr közepes méretű a testhez képest, erős. Egyszerű taraj, egyenletesen fogazott. Füllebeny piros, közepes nagyságú. Nyak közepesen hosszú, a váll fölött tartja. Csüd sötétpala színű, fekete, erős, széles terpeszben áll.

Színváltozatok: eddig még kevés színváltozata van: fekete egy zöldes, lilás (fémes) csillogással, fehér és kék színben tenyésztik.

Fekete – Mindkét nemnél fekete a csőr, a szemek feketék vagy sötétbarnák, de a fekete írisz kedveltebb. Arc, taraj, fülcimpa és toroklebeny élénkvörös. A láb fekete, míg a talp fehér. A bőr fehér. Sötét pehelytollak kívánatosak. A fényes fekete csőrön kis világos jelzettség megengedett, de csak a kakasoknál. A lábak és az ujjak színe is fekete. A talp és az ujjak talajjal érintkező felülete fehér, esetleg világos rózsaszínű. Sohasem lehet sárga. A körmök fehértől a világos szaruszínig terjedhetnek. A matt, fénytelen, violafényű vagy bronzragyogású tollazat megengedhetetlen. Fehér evezőjű állatok nem lehetnek kiállítási madarak.

Kék-szegélyes – Az alapszín mély szürkéskék. A mell és a combok minden tollának egyenletesen fekete szegélyezettnek kell lennie. A nyak, a nyeregtájék bársonyfekete. A kakasok összességében sötétebb összbenyomást adnak, mint a tojók. Ezek alapszíne egyezik a kakasokéval, ám minden egyes fedőtoll feketén szegélyezett. A lábujjak és a lábak színe fekete, a talp és az ujjak talajjal érintkező felülete fehértől a világos rózsaszínig terjed. A rozsdásság az egész testen, különösen a nyaktollakon és a kis sarlótollakon hibának számít. Szintén hiba a hiányzó szegélyezettség, a fekete vagy foltos tollak a hátat fedő tollak között.

Mivel jó tojáshozamú és húsfajta is egyben, ezért különösen kisgazdaságokba és önellátó háztartásokba ajánlják. Egy 1922-1923-as felmérés szerint 6 australorp tojó 1857 tojást tojt 365 nap alatt, ami rekordnak számít és ami átlagosan 309,5 tojást jelent / tojó / év! A tojáshozam nyilván a helyes takarmányozástól és annak minőségétől függ.

Általános tulajdonságok:
Súlya kakas: 3,5–4 kg, tojó: 2,5–3 kg
Gyűrűmérete kakas: 22, tojó: 20
Tenyésztojás tömege 55 g
Tojáshéj színe világosbarna
Éves tojáshozama 250 db

Forrás: Wikipédia